Mahir Ünal Açıkladı: Çözüm Süreci Devam Edecek Mi?

TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar’ın sunduğu ’Neler Oluyor’ programına konuk olan AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal,çözüm sürecinin Kobani eylemlerinden etkilenmeyeceğini söyledi.

Mahir Ünal Açıkladı: Çözüm Süreci Devam Edecek Mi?
14 Kasım 2014 - 10:16
Çözüm sürecin,n anlam olarak ve kabul itibariyle HDP ile, örgüt ile, İmralı ile sürdürülen bir müzakere sürecinin çok ötesine geçtiğini söylene Ünal, "Çözüm süreci anlam olarak ve kabul itibariyle HDP ile, örgüt ile, İmralı ile sürdürülen bir müzakere sürecinin çok ötesine geçmiştir. Çözüm, artık bir paradigmayı ifade ediyor. Çözüm süreci, sosyal alanda çok ciddi iyileşmeler ortaya çıkardı. Toplum barış ortamını, çatışmasızlık ortamını kabullendi ve bu huzur ortamının devamı için baskı yapıyor. Bugün artık bölgede hiç kimse 90’lara dönemez. Her ne kadar örgüt, yapısı gereği, beslendiği kaynaklar bakımından 90’lara dönmek istiyorsa da. HDP’nin iradesi yok; silahların gölgesinde, silahların etkisinde, silahların vesayetinde siyaset yapıyor. HDP’nin güçlenmesi lazım. Bölge insanının hak ve özgürlüklerini savunması gerekiyor" dedi.
 
Abdullah Öcalan ve İmralı istediği için olaylar durdu, durduruldu gibi bir algı operasyonu yürütüldüğünü döyleyen Ünal "6-7 Ekim olaylarını durduran İmralı’nın iradesi değil; bölge insanının sürece, barışa, refaha sahip çıkmasıdır. Millet istediği için 6-7 Ekim olayları bitmiştir. Halka rağmen birilerinin ’Ben çözüm sürecinden çıkıyorum, süreç sonlanmıştır’ deme lüksü yok artık. Artık bölgede devlet zulmü, baskısı değil; örgüt baskısı konuşuluyor. Tek tipçi, baskıcı, dayatmacı, dikte eden eski devlet aklı yok artık. Bugün örgütün dayatmacı tutumu rahatsız ediyor. Kobani ve 6-7 Ekim olayları da bu sürecin miladı oldu. Yani biz bu meseleleri konuşurken, Kobani öncesi ve sonrası diye konuşmalıyız. AK Parti süreci iyi yönetmiş ve topluma mal olmasını sağlamıştır. Millet de iradesini ortaya koyup olayları sonlandırmıştır. Çözüm süreci sadece örgütün, HDP’nin ve İmralı’nın iradesinden ibaret değil. Artık bölge insanının iradesi, orada yaşayan tüm vatandaşlarımızın, Kürt halkımızın iradesi sürecin içinde. Çünkü onlar bu sürece sahip çıkmışlardır" diye konuştu.
 
“Çözüm, dinamik bir süreçtir” diyen Ünal, HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan’ın ’6-7 Ekim olayları sonrası süreç kaldığı yerden devam edecektir’ açıklamasını da değerlendirdi. Ünal, "Çözüm süreci ile ilgili biz hep aynı yerde duruyoruz. Bizim pozisyonumuzu ne HDP, ne İmralı ne de başka unsurlar belirlemiyor. Bizim bir gündemimiz var ve biz onu uyguluyoruz. 6-7 Ekim olayları, çözüm sürecine tesir etmeyecek ama hiçbir şey de 6-7 Ekim olaylarından önceki gibi olmayacak. Karşımızda HDP var, DTK var, KCK var, YDGH var; yani alfabenin bütün harfleri var karşımızda. Artı Kandil var, artı İmralı var, Avrupa var. Şimdi biz tüm bu çoklu yapı ile bir şeyi sağlamaya çalışıyoruz. Terörü sonlandırmak istiyoruz. Enfeksiyonun giderilmesi için bir müzakere yürütüyoruz. Öyle bir algı oluşturuluyor ki; sanki biz bölgedeki vatandaşımızın bazı hak ve özgürlüklerini müzakere ediyoruz. Halbuki burada müzakere edilen terörün sonlandırılması. Devlet kendi vatandaşlarının hak ve özgürlüklerini kimse ile müzakere etmez. Bölge araştırmasına göre anketler çözüm sürecinin yüzde 85 oranında devam etmesini istiyor. Silahların bırakılması ile ilgili HDP’ye oy verenlerin yüzde 60’ı silahların bırakılması gerektiğini söylüyor. Bu da şu anlama geliyor; yani HDP’nin kendi tabanında bile silah ve şiddet meşruiyetini kaybetmiştir" şeklinde konuştu.
 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum