Altına Yatırım Yapmak Caiz mi?

Diyanet Başkanlığı hangi hallerde altına yatırımın caiz olduğunu detaylı bir şekilde açıkladı.

Altına Yatırım Yapmak Caiz mi?
11 Temmuz 2014 - 11:05

Ramazan ayında hangi davranışların dinen uygun olmadığı daha çok merak edilir. Yatırım da bunlardan farklı değil. İşte bu doğrultuda Türkiye Cumhuriyeti Diyanet işleri Başkanlığı’na çok merak edilen “Altına yatırım yapmak caiz midir?” sorusu soruldu.

Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi.

Nedenlerini ise şöyle açıkladı:

“ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”

Bigpara’nın sorusuna cevap olarak Diyanet, bankalarla işlemlerin de nasıl dine uygun yapılabileceğinin yanıtı verdi:

“Buna göre bankalarının satışa sunduğu altını o günkü altın kuru üzerinden satın almak suretiyle paranın altına endekslenmesinden sonra bu altının bankaya emanet olarak bırakılması, daha sonra istenildiği vakit yeni kur üzerinden tekrar bankaya satılması caizdir.”

VADELİ İŞLEMLER DİNEN UYGUN DEĞİL

“Altın, TL, döviz vd. paraları alıp-satmada vazgeçilmez temel iki kuraldan birisi alınan ve satılan para cinsi malların farklı olması, diğeri ise yapılan işlemin veresiye ve vadeli olmamasıdır,” diyen Diyanet detaylı bilgiler verdi:

“Buna göre alınan ve satılan para cinsi malların bedeli peşin (elden ele) taraflarca birbirine takdim edilirse, yapılan işlem sahih olur. On-line satış işleminde bedeller karşılıklı hesaplara otomatik geçiyorsa bu da caizdir. Ancak ilgili kuruluş, bu işlemi kaydi olarak yaptığı gibi, emanet bırakan kişinin her istediği anda bu altınları fiziki olarak kasadan çıkartıp müşteriye teslim edebilmelidir. Aksi takdirde bu işlem sanal bir alış veriş olacağı için caiz olmaz.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum