Köşk Seçimlerinde Aleviler Kime Oy Verecek

2 anket şirketinin 15 ili kapsayan araştırmasında Alevi vatandaşların yüzde 57'si Ekmeleddin İhsanoğlu'nu destekleyeceğini belirtti.

Köşk Seçimlerinde Aleviler Kime Oy Verecek
02 Ağustos 2014 - 14:28

10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Alevi vatandaşların tercihini hangi adaydan yana kullanacağı merak konusu. Konuyla ilgili anket firmaları farklı rakamları telaffuz etse de ağırlık "Çatı Aday" Ekmeleddin İhsanoğlu'ndan yana...

İHSANOĞLU RÜZGARI LEHİNE ÇEVİRDİ

Köşk seçimlerinde CHP ve MHP'nin "Çatı Aday" olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'nu açıklaması, Alevi vatandaşlar üzerinde de büyük şok etkisi yaratmıştı. Alevi dernekleri yaptıkları açıklamalarla İhsanoğlu'nu yeteri kadar tanımadıklarını belirterek hangi partinin adayına oy verecekleri konusunda çekimser kaldıklarını ifade etmişti. Ancak adaylığı açıklanır, açıklanmaz çalışmalara başlayan İhsanoğlu'nun popülaritesinin artması, Alevi vatandaşların düşüncesini de değiştirdi.

YÜZDE 57 'EKMELEDDİN' DEDİ

Köşk seçimlerinin nabzının tutan Haberler.com, anket şirketlerinin yaptığı "Alevi vatandaşlar hangi partinin adayına oy verecek?" araştırmasının sonuçlarına ulaştı. Hem 30 Mart yerel seçimleri hem de Köşk seçimlerinin nabzını tutan 2 önemli anket şirketinin araştırmasında Alevilerin yüzde 55 gibi büyük bir çoğunluğunun Ekmeleddin İhsanoğlu'na destek vereceği sonucu ortaya çıktı.

DEMİRTAŞ, ERDOĞAN'I GEÇTİ

15 ili kapsayan araştırmada HDP adayı Demirtaş'a oy vereceğini belirten Alevi vatandaşların oranı yüzde 20 olurken, Başbakan Erdoğan'a destek yüzde 12'de kaldı. Araştırmaya göre Alevilerin yüzde 10'a yakını da henüz hangi adaya oy vereceği konusunda kararsız.

"ALEVİLERİN AKLINDA 'ERDOĞAN' YOK"

Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu'nun Evrensel'deki köşesinde yazdığına göre, Alevi köyleri Cumhurbaşkanı adayları Ekmeleddin İhsanoğlu ile Selahattin Demirtaş'ı konuşuyor. Aleviler tercihlerini Recep Tayyip Erdoğan karşıtlığı üzerinden kurguluyor.

İŞTE SÖZ KONUSU YAZIDAN BİR KESİT:

"Gerek seçimler nedeniyle gerekse daha önceden yapılan yaz programları nedeniyle gittiğimiz Alevi köylerinde hiç şüphesiz ki ana konu cumhurbaşkanlığı seçimi oluyor. Köylerde yaşayan Aleviler ile tatil nedeniyle köylerine gelen Alevilerle uzunca sohbetler ediyoruz. Görüştüğümüz Alevilerin hemen hemen hepsi cumhurbaşkanı adaylarından Ekmeleddin İhsanoğlu ile Selahattin Demirtaş üzerinde konuşuyorlar. Kimsenin aklında fikrinde Tayyip Erdoğan olmadığı gibi tercihlerini de bizzat Tayyip Erdoğan karşıtlığı üzerinden kurguluyorlar."

CHP'NİN SEÇİM TAKTİĞİ HAZIR

İhsanoğlu için geniş çaplı bir araştırma yaptıran CHP'de amaç seçimleri ikinci tura taşımak. Bu durumun gerçekleşmesi halinde ikinci turda HDP ile işbirliğine gidilecek. Eğer Kılıçdaroğlu'nun hedeflediği oy oranına ulaşılırsa İhsanoğlu'nun mevcut oyları ve HDP'nin aldığı oyların bir kısmının alınması durumunda seçimin kazanılması hedefleniyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum