Sağlıkta Önemli Bir Eksiklik Daha Giderildi

KETEM'e 2 adet mamografi cihazı ve 2 adet minibüs alındı.

Sağlıkta Önemli Bir Eksiklik Daha Giderildi
25 Temmuz 2014 - 11:19

Kahramanmaraş Valiliğinin desteğiyle İl Özel İdaresi bütçesinden geçtiğimiz yıl siparişi verilerek alınan 2 adet mamografi cihazı ve 2 adet minibüs Elbistan ve Kahramanmaraş merkez KETEM bünyesinde hizmete başladı.

Kahramanmaraş KETEM’in yeni hizmet binasında düzenlen programda alınan yeni mamografi cihazı ve 2 aracın tanıtımı yapılarak kuruma teslim edildi.

Yeni cihazlar normal grafilere göre yaklaşık 10 kat daha az radyasyon dozu ile çalışırken görüntü kalitesinin daha yüksek olduğu belirtildi. Ayrıca teknik özellikleriyle dikkat çeken cihazlar tomografi düzeyinde çekimler yapabiliyor.

İl Özel İdaresi kapanmadan önce alınan cihazlar ve minibüsler kanserde erken teşhiste vatandaşlara daha kolay ve güvenli hizmet verecek. Alınan mamografi cihazlarından biri Elbistan KETEM’de bir diğeri ve 2 adet minibüs ise merkez KETEM’de hizmete başladı.

Kanserde erken teşhisin önemine dikkat çeken Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, alınan mamografi cihazının bu doğrultuda daha hızlı ve güvenli hizmet vereceğine işaret ederek şunları dile getirdi: “Özellikle kadınlarda görülen kanser vakalarında erken teşhis çok önemli. Bunu sağlamak amacıyla bilhassa kırsal kesimde, köylerimizde yaşayan kadınlarımızdaki kanser vakalarının erken teşhisi ve tedavisi için imkân sağlamak amacıyla il özel idaresi olarak mamografi 2 tane mamografi cihazı ve 2 otobüsle birlikte satın aldık. Devlet malzeme ofisinden geçen yılın sonuna doğru siparişimizi vermiştik ve yakın bir geçmişte bunların teslimatı bize yapıldı. Birini Elbistan ilçemize birini de Kahramanmaraş merkeze monte ettik. Bu en son sistem dijital mamografi cihazı hem çekim itibariyle hem de dijital görüntü verdiği için depolama imkanı kontrol imkanı daha kolay. Yani MR cihazı gibi kesitler almak mümkün, parça görüntü almak gibi birçok teknik özellikleri olan son sistem bir mamografi cihazı. 1 milyon 600 bin lira gibi bir bedelle biz bunları satın aldık. İl özel idaresinin bütçesinden, kapanmadan önce, Kahramanmaraş’ımızın sağlık alanında çok önemli bir eksiğini bu şekilde gidermiş olmak amacıyla bunu gerçekleştirdik.”

Kocatepe: “Köylerimizdeki bayanlarımızı biz buraya otobüslerle getirerek taramadan geçirip tekrar geri köyüne bırakmak amacıyla bu sistemi kurduk, bu projeyi gerçekleştirdik. İki küçük otobüsü de bu amaçla aldık, bu proje devam edecek.” şeklinde konuştu.

Bütün hastanelerde mamografi cihazı bulunduğunu anımsatan Kocatepe, yeni cihazın tarama amaçlı en son sistem teknolojiyle üretilen bir makine olduğunu ifade ederek şunları dile getirdi: “ Bu sadece tarama amacıyla kullanılacak. Zaten hastanelerimizde bu cihazlardan var. Gerek tıp fakültesinde gerekse Necip Fazıl Şehir Hastanesinde var ama aynı cihaz değil. Bu en son sistem cihaz, radyasyon etkisi itibariyle de son derece uygun, bir metre ötesine radyasyon vermeyen bir sistem. Ve daha önce 10 dakikada yapılan işlemi bir buçuk dakikaya indirdiği için de aynı zamanda radyasyondan etkilenme süresini de azaltmış oluyor.”

Programa, Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Onikişubat İlçesi Kaymakamı Mustafa Anteplioğlu, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Kamil Türkmen, İl Sağlık Müdürü İlker Çitil, Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Yener ve kurum personelleri katıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum