Vali Kocatepe Provokasyonlara Dikkat Çekti

Vali Kocatepe, Suriyelileri istemiyoruz olaylarıyla ilgili açıklama yaptı.

Vali Kocatepe Provokasyonlara Dikkat Çekti
17 Temmuz 2014 - 18:33

Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Belediye Başkanları, dernek ve oda Başkanlarının da destek verdiği basın toplantısında Pazar günü meydana gelen Suriyelileri istemiyoruz eylemiyle ilgili açıklama yaparak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Vatandaşların, ülkenin ve şehrin huzurunu bozmak isteyen tahriklere kapılmamaları çağrısında bulunan Kocatepe, halkın provokasyonlara karşı dikkatli olmasını istedi.

Vali Kocatepe yaptığı açıklamada, Kahramanmaraş kamuoyunun da asla tasvip etmediğini belirttiği olayların kendilerini derinden üzdüğünü söyledi. Yaşanan hadiselerin Kahramanmaraşlıların tamamına mal edilemeyeceğine dikkat çeken Kocatepe, eylemlerin Kahramanmaraşlının özünde bulunan hamiyetperverlik ve yardımseverlik duygularıyla da bağdaşmadığını ifade etti.

Türkiye’nin daha önce de mazlumların ve mağdurların yanında olduğuna değinen Kocatepe, sığınmadan kaynaklanan sorunların çözümü için devletin tüm kurumları ve sivil toplum kuruluşları tarafından gereken önlemler alındığını ve uygulandığını aktardı.

“BU TARİHİN ENSAR-MUHACİR VAKASI TEKERRÜRÜDÜR”

Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe toplantıya katılanların da destek verdiği açıklamasında şunları dile getirdi:“Ülkelerindeki iç karışıklarından dolayı can güvenliklerini korumak için ülkemize sığınan Suriye vatandaşlarına ev sahipliği yapan şehirlerimizden biri de Kahramanmaraş’tır. Tarih boyunca her zaman zulmün karşısında ve mazlumun yanında olmayı şiar edinmiş milletimiz kendisine sığınma ihtiyacı hissetmiş ve ortak dini, tarihi ve kültürel değerlere sahip Suriyeli kardeşlerine karşı yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma anlayışının zirve noktasını temsil etme çerçevesinde her türlü yardım, destek ve merhameti göstermiş ve göstermeye de devam edecektir. Bu tarihin ensar-muhacir vakası tekerrürüdür.”

“BU OLAYIN TÜM KAHRAMANMARAŞLILARA MAL EDİLEMEYECEĞİNİ VE…”

Emniyet güçlerinin aldığı tedbirlerle ve vatandaşların sağduyusu ile olayların daha da büyümeden önlendiğini ifade eden Kocatepe şöyle konuştu: “Bu minvalde merhamet ve kardeşlik duygularının doruğa çıktığı, komşusu açken tok olan bizden değildir anlayışının temel düstur edinildiği mübarek Ramazan ayında ilimiz merkezinde bir provokasyon sonucu oluştuğuna inandığımız ve Kahramanmaraş kamuoyunun da asla tasvip etmediği bir takım taşkınlıklar ve saldırganlıkların yaşanmış olması bizleri derinden etkilemiş ve üzmüştür. Kahramanlık unvanının sahip ve istiklal madalyası sahibi bir ilin hemşehrileri olarak öncelikle bu olayın tüm Kahramanmaraşlılara mal edilemeyeceğini ve Kahramanmaraşlının özünde mevcut bulunan hamiyetperverlik ve yardımseverlik duygularıyla bağdaşmadığını ifade etmek isteriz. Emniyet kuvvetlerimizin gerekli tedbirleri alması ve halkımızın sağduyusu ile büyümeden yatıştırılan bu olayların tekerrür etmemesi için gerekli tedbirlerin alındığı ve söz konusu olaylara karışanlarla ilgili de adli takibatın sürdüğünü buradan kamuoyuna arz etmek isteriz.”

“SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN DEVLETİMİZİN TÜM KURUMLARI TARAFINDAN GEREKEN ÖNLEMLER ALINMAKTA”

Türkiye’nin geçmiş yıllarda olduğu gibi bundan sonra da mazlumların ve mağdurların yanında olmaya devam edeceğini belirten Kocatepe şu şekilde konuştu: “Çoğunlukla çocuk ve kadınların oluşturduğu canını kurtarmak için ülkemize ve şehrimize sığınan Suriyeli misafirlerimizin yoksulluktan kültür farklılığından kaynaklanan çevreyi tedirgin eden etkileri olabilir. Ancak bu süreç geçicidir. 2. Dünya savaşında milletimizin aynı misafirperverliği diğer komşu ülke ve milletlere de gösterdiğinin hatırlanması gerekir. Din bağı ile kardeş olduğumuz müşterek tarihi birlikteliğimizin olduğu Suriyeli dindaşlarımızla dünya var oldukça iyi komşuluk hukuku içerisinde yaşamaya devam edeceğimizi de unutmamamız gerekir. Ülkemizin ve şehrimizin maruz kaldığı bu sığınmadan kaynaklanan sorunların çözümü için devletimizin tüm kurumları ve sivil toplum kuruluşları tarafından gereken önlemler alınmakta ve uygulanmaktadır.”

“DİLİYORUZ Kİ BU TÜR DAVRANIŞLAR OLMASIN AMA EĞER BU KONUDA ISRARI OLAN OLURSA…”

“Şehrimizin ve vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği için bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da her türlü tedbir alınmakta ve alınmaya devam edilmektedir. Bu konuda kimsenin endişe duymasına gerek yoktur. Kahramanmaraş ülkemizin en huzurlu illerinden biri olmaya devam edecektir.” şeklinde konuşan Vali Kocatepe sözlerine şu şekilde devam etti: “Pazar günü yaşanan olaylar Kahramanmaraş’ımızın geçmişte kanıyla, dişiyle, tırnağıyla ve uzun yıllar mücadele ederek edindiği bütün birikimlerin üstüne bir gölge düşürme çabası olmuştur. Bu kendini bilmez insanların yaptığı davranış belki farkında olmadan bazı provokatörlerin de oyununa gelmek suretiyle yaptıkları davranışlar maalesef Kahramanmaraş’ımıza gerçekten sonra derece sevgiyle sempatiyle bakan, Kahramanmaraş’ımızın birçok güzel özellikleri hasletleri ile bağdaşmayan bu davranışla hayal kırıklığına uğramışlardır. Diliyoruz ki bu tür davranışlar olmasın ama eğer bu konuda ısrarı olan olursa da biz güvenlik kuvvetlerimizle her türlü tedbiri alarak onlara bu fırsatı vermeyeceğimizi, bu kararlığımızı da belirtmek istiyoruz.”

“O MEYDANA GELEN, KATILAN HERKES ADLİYEYE GİDECEK”

Vali Kocatepe, Bir gazetecinin eylemlerle ilgili gözaltına alınan ya da mahkemeye sevk edilen kişiler olup olmadığı yönündeki soruna karşılık, olaylarla ilgili soruşturmanın devam ettiğini belirterek: “Bu gün adliyeye 10 kişi çıkarıldı, bununla ilgili tespit edilen soruşturma kapsamı içinde şu anada kadar 40 kişi var. Tabi savcının gözetiminde denetiminde yapılıyor bu adli soruşturmalar. Yani o meydana gelen, katılan herkes adliyeye gidecek, kural bu demokratik ülkelerde yapılan bu. Yoksa biz o gün olayı çok rahat, daha kuvvet kullanarak, aşırı kuvvet kullanarak önleyebilirdik.” şeklinde cevap verdi. 

“EĞER BİR YER BULABİLİRSENİZ MEMNUNİYETLE İKİNCİYİ DE AÇARIZ, ÜÇÜNCÜYÜ DE AÇARIZ”

Kocatepe, ‘Suriyeliler için ek bir çadır kent düşünülüyor mu?’ şeklindeki soruya şöyle cevap verdi: “ şu andaki Çadırkentimizin bulunduğu yer bizim küçük sanayi sitesi yapı kooperatifinin bin 500 dönümlük arazisinin 477 bin metrekarelik bir bölümü. Bize şu andaki küçük sanayi sitesi yapı kooperatifi her ay bir protesto gönderiyor noter aracılığıyla, çıkın buradan diye. Eğer bir yer bulabilirseniz memnuniyetle ikinciyi de açarız, üçüncüyü de açarız.”

Vali Kocatepe, olaylara Kahramanmaraş dışından katılanların olup olmadığı sorusuna şu şekilde cevap verdi: “Yok, yani Kahramanmaraş dışından kimse yok, Kahramanmaraş’ın gençliği.”

“KAHRAMANMARAŞLILARIN SURİYELİLERE KARŞI BİR KİNİ DEĞİL SEVGİSİ SÖZ KONUSU”

Dubaiden gelen bir gazetecinin, ‘Bu son gösteriler gerçekten bir kin sonucu muydu? Bu devam eder mi?’ sorusunu cevaplayan Kocatepe şunları söyledi: “Hayır böyle bir kin söz konusu değil, şu anda bir konjöktörel bir provokasyon söz konusu ülke genelinde. Yani bizde var, Gaziantep, Mersin, Adana’da var, televizyonlardan görüyorsunuz. Yani bu genel bir siyasi konjöktörel bir durumdan kaynaklanan sonuç diye düşünüyoruz. Yoksa Kahramanmaraşlıların Suriyelilere karşı bir kini değil sevgisi söz konusu, bir kardeşlik içinde yaşanıyor.”

Toplantıya Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ahmet Kuybu, Saçaklızade Vakfı Başkanı Ali Demirdöğen, Kahramanmaraş Platformu dönem sözcüsü Yusuf Bülbül, İl Jandarma Komutanı Coşkun Doğan ve İl Emniyet Müdürü Ümit Yaşar Adalar katıldı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum