Şendiller'den Çarpıcı Açıklamalar

Kahramanmaraş eski Milletvekili Ökkeş Şendiller, pazar günü yaşanan olayları değerlendirdi.

Şendiller'den Çarpıcı Açıklamalar
16 Temmuz 2014 - 12:41

Kahramanmaraş eski Milletvekili ve Büyük Birlik Partisi’nin kurucu kadrosu arasında yer alan Ökkeş Şendiller Pazar günü meydana gelen Suriyelileri İstemiyoruz gösterileri hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı.

Meydana gelen olayları tasvip etmenin mümkün olmadığını dile getiren Şendiller, eylemleri Kahramanmaraş’ın tamamına mâl etmenin ve Suriyeli mültecilerin hepsinin de suçlanmasının yanlış olacağını kaydetti.

Kahramanmaraş’ta yönetim boşluğu olduğunu iddia eden Şendiller, öğleden sonra başlayan olayların gece yarısına kadar devam etmesinin hadisenin vahametini gözler önüne serdiğini söyledi. Yetkililerin kamuoyunu tatmin edecek yeterli açıklama yapmadığını savunan Şendiller: “Bununla ilgili kamu görevlilerinin, yetkililerin açıklaması da çok yüzeysel ve basit açıklamalar.”dedi. Gösterilerin sadece sosyal medya üzerinden organize olan kişilerin yaptığı bir eylem olarak değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çeken Şendiller, gereken önlemlerin alınarak sorumluların ortaya çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Suriyelilere ev kiralayanların, ucuz işçi olarak çalıştıranların ve iş yerini işletme hakkı verenlerin yine Kahramanmaraşlılar olduğunu aktaran Şendiller, vatandaşların bu konularda tahriklere kapılmaması gerektiğini belirtti. Ortaya atılan dedikoduların önünün alınması adına ilgililerin kamuoyunu aydınlatmak için açıklama yapması gerektiğini belirten Şendiller, Suriyelilerin iş yeri açmasının ve işçi olarak çalıştırılmasının kanunen mümkün olmadığını dile getirdi.

Şendiller, olayların daha da büyümesinin engellenmesi için Şehir içinde yaşayan Suriyelilerin yeni kurulacak kamp ya da çadırkente taşınması gerektiğini ifade etti.

Kahramanmaraş’ın hassas bir bölge olduğunu bu noktada dikkatli davranılması gerektiğini daha önce dile getirdiğini belirten Ökkeş Şendiller şunları söyledi: “Kahramanmaraş açısından hepimiz açısından üzüntü verici olay. Bunları tasvip etmemiz mümkün değil. Ancak meseleye başından bakmak lazım, Suriyelilerin alınması konusunda da ben o zamanda şahsım itibariyle siyasilerle hatta parlamenterlerle görüşüp Maraş’ın hassas bir bölge olduğunu bu noktada dikkatli davranılması gerektiğini o zaman da ifade etmiştim. Şu anda geldiğimi nokta itibariyle bakarsak aradan 3-4 yıl zaman geçti bu zamana kadar her hangi bir şey olmadı. Ama sadece kamplar düşünülerek Suriyelilerin alınması hususu gündeme geldi. Fakat tam rakamı bilmiyoruz ama kamplardan kalanlardan daha fazla insan şehir içerisinde. Bu konuda devletin ne gibi tedbiri var, bu şehirde yerleşen Suriyelilerin durumu ne mertebede?”

“İŞ YERLERİNİ DE EVLERİ DE KİRAYA VEREN MARAŞLILARIN KENDİLERİ”

Kahramanmaraşlı vatandaşların en çok Suriyelilerin ucuz işçi olarak çalıştırılmasına ve iş yeri açtıkları şeklindeki iddialara tepki gösterdiğini ancak bunların da yanlış anlaşıldığını ifade eden Şendiller şu şekilde konuştu: “Maraş’ta en çok yayılan iddialardan bir tanesi iş yeri açtıkları, bu iş yerlerinin devlete vergi vermediği hususunda bir hayli dedikodu var. Mesela bu konu en çok işlenen konulardan bir tanesi. Ama bu doğru değil. Ev kiralarının çok arttığı konusunda iddialar var, iş yerlerini de evleri de kiraya veren Maraşlıların kendileri. Hâlbuki yasal olarak çalışma izni olmayan, Türkiye vatandaşı olmayan birinin iş yeri açması mümkün değil. Bakıyoruz ki olay şu; vatandaş dükkânı kiraya vermiş, kendi üzerine yapmış, Bağ-Kur’unu ona yatıttırıyor, parayı alıyor, Suriyeliyi çalıştırıyor. Yani vatandaşın şunu bilmesi lazım, hiçbir Suriyeli, hiçbir noktada çalışma izni olmadan çalışamaz, dükkân falan da açması mümkün değildir ama idare ediliyor. Vatandaşlarımızın bunu iyi bilmesi lazım, o dükkânların sahipleri veya bir birine güven sağlamış olan insanlar yani Maraşlılar yine dükkânların sahibi onlar da işletiyorlar. Onun için bunların açıklığa kavuşturulması lazım. Ucuz işçilik konusu, iddiaları var, onları da çalıştıran kendi vatandaşlarımız. O bakımdan bu tür tahriklere kapılmadan ayrıca devlet yetkililerinin bizim idarecilerimizin bunu açıklaması lazım.  Bunlar şehre yerleşirken hangi kıstaslar esas alındı bunlar belli değil.”

“TOPYEKÛN MARAŞ’A YAKIŞTI MI İFADESİ DE YANLIŞ, TOPYEKÛN SURİYELİLERİN HEPSİNİ SUÇLAMAK DA YANLIŞ”

Yetkililerin yaptığı açıklamaların yüzeysel ve basit olduğunu savunan Şendiller, olayları Kahramanmaraşlıların ve Suriyelilerin tamamına mâl etmenin yanlış olacağını belirterek şu şekilde konuştu: “Burada şunu ifade etmek gerekir, topyekûn Maraş’a yakıştı mı? İfadesi de yanlış, topyekûn Suriyelilerin hepsini suçlamak da yanlış. Her toplumun içerisinde iyi insanlar var yanlış insanlar var. Ama ister Suriyeli olsun ister Maraşlı olsun ister başka yerli olsun herkes kanun ve nizamlara uymak mecburiyetinde. Bunu bu şekilde değerlendirmekte fayda var. Bunu söylerken ben özellikle Kahramanmaraş’ta bir yönetim boşluğu olduğunu düşünüyorum, öğle saat 14:00’da başlayan olaylar geceye kadar sürdü. Hatta Jandarma müdahalesi olmasa daha başka boyutlara da varılacağı söyleniyordu. Bununla ilgili kamu görevlilerinin, yetkililerin açıklaması da çok yüzeysel ve basit açıklamalar. Yani Maraş’ın dindarlığına yakışmadı, bunları buna bağlamak veya Maraşlıya yakışmadı diye Maraşlının tümünü bu kategoriye almak bana göre işin hafife alınması noktasındadır.

“DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE MÜLTECİLERİN BU ŞEKİLDE ŞEHİRLERİN İÇERİSİNE DAĞILDIĞI GÖRÜLEMEZ”

Bunların doğru olmadığını düşünüyorum ama bu tartışma sosyal medyada yaklaşık bir aydır devam ediyordu.  Bunların olacağı sosyal medyadan ilan edilirken Emniyeti, ilgili birimler ne yaptılar o zamana kadar? Bunu da sormak lazım. Devlet ne gibi tedbir aldı? Suriyeliler şehrin içerisinde ev kiralayıp, dükkân kiralayıp bu işleri yaparken devlet ne gibi tedbir aldı? Dünyanın hiçbir yerinde mültecilerin bu şekilde şehirlerin içerisine dağıldığı görülemez. Yani dünyanın her tarafında da görüyoruz bu işleri, devletin bu konuda aldığı bir tedbir yoktur.”

“ŞEHRİMİZ DE BU MANADA KADERSİZ BİR ŞEHİR”

Şehrin geçmişte de buna benzer olayların sıkıntısını çektiğini söyleyen Şendiller: “Şu anda dedikodular başını almış gidiyor, işte falan yerde birini öldürmüşler, bunu bir de sosyal medyaya intikal ettirdiğinizde toplumun tepkisi gittikçe artıyor. Burada kısaca şunu söylemek lazım, topyekûn Suriyelileri de suçlamak doğru değil, Maraşlıları da topyekûn suçlamak doğru değil. Biz zaten bu tür hadiselerin sıkıntısını geçmişte de çok ciddi manada yaşamış bir milletiz, şehrimiz de bu manada kadersiz bir şehir.” diye konuştu.

“DERHAL MAHALLİ İDARE VE DEVLETİN YETKİLİ KURUMLARI BİR ORTAK AKIL OLUŞTURMALILAR”

Yaşanan olayların hem ulusal hem de uluslar arası anlamda Kahramanmaraş’ın ve Türkiye’nin imajını olumsuz etkileyeceğini ifade eden Şendiller şu şekilde konuştu :” Bu dışarıdan farklı değerlendirilir, batının da hoşuna gider, Müslümanları katlediyorlar, Müslümanlara saldırıyorlar imajı da verilmeye çalışılır diyenler var. Burada ben şunu özellikle ifade etmek istiyorum; derhal mahalli idare ve devletin yetkili kurumları bir ortak akıl oluşturmalılar bu konuda vatandaşı tatmin edecek bir açıklamanın yapılması lazım, bunun çok acil yapılması gerekir.

“KAHRAMANMARAŞ’IN YAPISI VE GEÇMİŞİ İTİBARİYLE DE BU İŞİ TAHRİK EDENLER OLACAKTIR”

Yapılmadığı takdirde sosyal medyada yine devam ediyor, hafta sonunu bekliyorlar, 1 Ağustos’u bekliyorlar diye bir sürü dedikodu var yine. Bunların topyekûn ortadan kaldırılması lazım. Burada Kahramanmaraş’ın yapısı ve geçmişi itibariyle de bu işi tahrik edenler olacaktır. Özellikle baştan beri Suriyelilerin alınmasına karşı çıkan ve bunlar Esad’la savaştı geldi diyen çevreler de var, bunlar da bu işin içine girebilirler. Bundan elbette ki emniyetin ve devletin yetkili birimleri haberdardır diye düşünüyorum. Bu bakımdan çok acil ortak akıl oluşturulmalı ve bu işin boyutları genişlemeden gereken tedbirler alınmalıdır. Ben şu ana kadar ciddi bir tedbir alındığını, bu konuda basınla ve kamuoyuyla alınan tedbirlerin, yapılan çalışmaların paylaşıldığı kanaatinde değilim.”

“KAHRAMANMARAŞ’LA DEVAMLI UĞRAŞANLAR OLACAKTIR AMA…”

Toplumsal olayların doğal felaketler gibi büyük risk taşıdığına dikkat çeken Şendiller şunları ifade etti: “Toplumsal olaylar çığ, yangın, sel felaketi gibi nerde başlayıp nerde biteceği belli olmaz. O bakımdan derhal bu manada tedbirler alınmalıdır ve vatandaşı tekrar tatmin edecek, bu dedikoduları ortadan kaldıracak bir kısım açıklamaların yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu konularda Kahramanmaraş yakın tarihte de yaşadı buna benzer olayları. Kahramanmaraş’la devamlı uğraşanlar olacaktır ama biz devlet, vatandaş, siyasiler olarak şunu diyemeyiz, dışarıdan kaşıyorlar, içeriden kaşıyorlar. Dışarıdan da kaşıyan olacak içerden de kaşıyan olacak. Önemli olan kim kaşıyor ve bunların önüne geçmeyi biz vazife edinmeliyiz, tedbir almalıyız bu konuda. Hala bir takım dedikodular devam ediyor, bu mesele bitmiş değil. Bu kaşımalar bu tahrikler, bu kışkırtmalar olacaktır. Çünkü herkesin de işine geliyor.”

“DÜNYADAKİ MÜLTECİLİK STATÜSÜ BELLİ”

Kahramanmaraş’ta yaşanan olayların bazı şehirlerde de meydana geldiğine işaret eden Şendiller şu şekilde konuştu: “Dünyadaki mültecilik statüsü belli, siz bunları şehrin içine başıboş bırakamazsınız. Bir an önce yeni kamp mı kurulacak, yeni Çadırkent mi kurulacak bunun yasal zemine oturtturulup yapılması lazım. Bu yapılmadığı takdirde bu tür sıkıntılar olacaktır. Bu Antep’te de, Kiliste’de yaşanıyor, her yerde yaşanıyor bu olay. Dikkat ederseniz Pazar gününden sonra Adana’da, Hatay’da da bir kısım olaylar olmaya başladı. Bu sadece Maraş’la ilgili bir olay değil.”

“SADECE SOSYAL MEDYADA BİR GRUP İNSANIN BÖYLE BİR ŞEY ORGANİZE ETTİĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM”

Şendiler, yaşanan olayların içerde ya da dışarıda bir takım destekçilerinin olacağını ancak önemli olanın olaylara karşı ne gibi tedbirler alındığı ve neler yapılması gerektiğinin konuşulması olduğunu belirterek şu şekilde konuştu:  “Suriye El Muharebatı boş durmaz, Suriyelilerin Türkiye’ye gelmesine baştan beri karşı olan bunları Suriye yönetimine karşı savaşan insanlar olarak gören çevreler var. Onlar da bu konuda boş durmazlar. Bu konuda ben sadece sosyal medyada bir grup insanın bir araya gelerek böyle bir şey organize ettiğini düşünmüyorum. Başka zamanlarda da oldu, bunun arkasında mutlak surette birileri olacaktır, olmaması düşünülemez ama biz yönetim, genel idare, Maraşlılar olarak, bunu tahrik edenler var, bunun arkasında birileri var deyip geçiştiremeyiz meseleyi. Onların ne yaptığı önemli değil, önemli olan bizim bu konuda hangi tedbirler aldığımız ve neler yapmamız gerektiğini konuşmamız lazım. Özellikle sağ siyasette, biz aklımız yetti yeteli biliriz, derler ki iç düşman dış düşman, yıkarız onun üzerine, tamam, iç düşman dış düşman kendi vazifesini yapacak ama biz ne yapacağız, bizim ona bakmamız lazım.” 

YORUMLAR

  • 0 Yorum