Yüz Nakli Olan Kahramanmaraşlı Hatice Kitap Yazdı

2007’nin soğuk bir cuma günü Kahramanmaraş Ayaklıcaoluk Köyü sakinlerinden Nergis Ailesi silah sesiyle sarsıldı. 7 yıl süren o sarsıntı çiftçilikle geçinen ailenin 7 çocuğundan biri olan Hatice’nin Türk tıp literatürüne ‘yüz nakli yapılan ilk kadın hasta’ olarak kaydedilmesiyle son buldu. Hatice Nergis yaşadığı travmayı başkalarına örnek olsun diye yazdı...

Yüz Nakli Olan Kahramanmaraşlı Hatice Kitap Yazdı
01 Ağustos 2014 - 14:31
MERMİYİ ÇIKARMAYA KARAR VERDİM
 
“Hiçbir şey düşünemedim, sadece ölmek istedim. Nasıl kullanıldığını hiç bilmediğim evdeki av tüfeğini aldığımı, hayal meyal mermisini koyduğumu hatırlıyorum. Sonra ne düşündüm bilmiyorum; koyduğum mermiyi çıkarmaya karar verdim. Gerisini hatırlamıyorum.”
 
DOKTOR OLMA HAYALLERİ KURARKEN
 
Ortaokul son sınıf öğrencisi Hatice Nergis korkunç gerçeği hastanede öğrendi. Sol gözü parçalanmış, diğer göze zararı olmasın diye alınmıştı. Burnu, dudağı, dişleri, yüzünün neredeyse üçte biri yoktu. Nefes alması için boğazına bir delik açılıp tüp konulmuş, ağzından beslenemediği için midesine hortum takılmıştı. Koldan alınan kemik ve deriyle yüze yapılan yama, sayısını hatırlamadığı ameliyat silsilesinin başlangıcıydı. Doktor olma hayalleri kurarken, en güzel yaşlarını doktorların yanında geçiren özel bir hasta oluveriyor. 
 
YÜZÜM ÇOK GÜZEL OLDU
 
Köyün elektriksiz bir gününde Ankara’dan gelen beklenmedik telefon ışıkları oluyor: “Nakil için arandığımda ilk başta hüzün sardı; benim iyileşmem için birilerinin hayatını kaybetmesi gerekiyordu. Nakilden 12 gün sonra aynaya baktığımda yüzüm söyledikleri kadar güzel olmuştu gerçekten. Mücadelemin beni nasıl değiştirdiğini başkaları da bilsin istedim. Çektiği acılar, sıkıntılar yüzünden buz tutmuş kalpleri eritmek, kördüğüm olmuş hayatları çözmek güzel bir duygu olsa gerekti...”
 
Sevdiğim çocuk benden korkmuştu
 
HATİCE Nergis yüz nakli ameliyatı için karar verme aşamasında “Yüzde kaç başarma şansım vardı bilmiyordum. Karar vermiştim. Önüme çıkan bariyeri yıkacaktım” diye düşünüyor. En alışamadığı, dayanamadığı kendisini en çok üzen şeyi ise “Bir çocuğu sevmek istediğimde benden korkup ağlaması...” sözleriyle anlatıyor.
 
İLK KADIN YÜZ NAKLİ HASTASI HATİCE NERGİS
 
Dededen kalma iki odalı bir evde ailesiyle yaşayan 22 yaşındaki Hatice Nergis maddi durumu iyi olmadığı için yazdıklarını kitaplaştıracak bir yayınevi ya da sponsor arıyor.
 
Şehriban OĞHAN / Hürriyet

YORUMLAR

  • 0 Yorum